Vad du äter avgör din hälsa

Träning i all ära. Men att äta bra mat till vardagsmiddag och jobblunch är A och O för hälsan. 


– Vi är verkligen vad vi äter. Det går inte att överskatta betydelsen av maten, säger kostexperten och GI-förespråkaren Fredrik Paulún. Fredrik Paulún har varit i kostbranschen i tjugo år och får ofta frågor om hur man ska äta för att må bra. Själv är han känd som killen som försöker få svenskarna att välja matvaror som inte får blodsockret att åka berg- och dalbana och har släppt flera böcker om sin GI-diet.

Men klart är att, oavsett vilken diet du väljer, har maten väldigt stor betydelse för din hälsa, enligt Fredrik. Ställt mot andra faktorer, som träning och miljö, har maten störst påverkan på hur vi mår. 


– Du består faktiskt av det som legat på din tallrik det senaste året. Så lång tid tar det att byta ut byggstenarna i kroppen och dina muskler, ditt fett, din hud och dina organ håller sig fräscha och fungerande tack vare det. Skelettet tar lite längre tid, liksom hjärnan, men även det byts ut, säger Fredrik. För att orka jobba behöver du alltså äta rätt. Fredrik Paulún menar att arbetsplatsen kan göra mycket för att hjälpa sina anställda på traven. Fruktskålar där alla får ta, eller koncept med kylskåp där nyttiga färdigrätter går att köpa på arbetsplatsen är exempel på saker som ger folk möjligheten att göra nyttiga val, varje dag.

Även vid catering vid möten och konferenser måste man tänka hälsa och mental prestation, tycker Fredrik. – Det tjänar både personalen och företaget på. De värsta fällorna är när man tillhandahåller skräp som personalen egentligen inte behöver men stoppar i sig för att det är tillgängligt! Han är dock medveten om att mat och ätande kan vara en känslig fråga. Vissa tycker att det är en privatsak som inte arbetsplats och chefer överhuvudtaget ska lägga sig i. 


– Mat är identitet och det kan kännas som skarp kritik om någon vill förbjuda mig att äta och dricka jag är van vid, säger Fredrik, som dock inte ser det som något oöverstigligt hinder. 


– Jag tror det bästa sättet är att lyfta fram positiva alternativ och bättre varianter. Då tar man ju inte bara bort något utan man ersätter det med något bättre. Om du skulle ge ett enda råd när det gäller hur man ska tänka kring mat och kost, vad skulle det vara? – Sikta på att alltid använda riktiga råvaror vid matlagning och när man väljer mellanmål. Det är enklare än man tror och kommer automatiskt minska intaget av socker, tillsatser, snabba kolhydrater och dåliga fetter samtidigt som intaget av vitaminer, mineraler, protein och antioxidanter ökar påtagligt.

Text: Karin Nygård
Euro Accident i samarbete med Passagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s