Ingen ska behöva dö i cancer och stroke

Ingen behöver dö av hjärtinfarkt, tumörsjukdomar och stroke. Medel för att förhindra detta i tid finns redan. Det säger hjärnforskaren och läkaren Mouna Esmaeilzadeh som i sitt företag utför hälsotester långt mer avancerade än vanligt, för de som kan betala. Varje år dör tusentals svenskar av hjärt-kärl-sjukdomar och cancer. Detta gör Mouna Esmaelizadeh förbannad.

– Vi har den medicinska vetenskapen och teknologin som krävs för att förhindra i princip alla dessa fall. Ingen borde alltså behöva drabbas av hjärtinfarkt och stroke eller dö av cancersjukdom, säger hon. För några år sedan var hon med och grundade företaget SciLife Clinic som kartlägger personers hälsa från topp till tå. Genom allt från genetisk analys, läkarsamtal och laboratorieanalyser till tumörscreening med bland annat magnetkamera kan de se vilka individuella risker en person ha för att drabbas av sjukdomar och ohälsa i framtiden, enligt Mouna. Hon berättar om att man bara genom att identifiera det allra första stadiet till tjockstarmscancer skulle kunna rädda alla som drabbas. När symtomen väl dyker upp och tumören vuxit till sig har överlevnadschansen sjunkit dramatiskt ner mot några få procent. – Det är ju egentligen jättesynd att man låter människor drabbas av sin första hjärtinfarkt eller stroke innan man börjar titta efter dessa riskfaktorer när personen redan har förlorat en stor del av sin hälsa och livskvalitet, säger Mouna. Frågan som dyker upp är om man verkligen vill få reda på alla sina riskfaktorer, istället för att ”fånga dagen”? Men att öka sin kunskap om sin egen hälsa ger just den möjligheten, tycker Mouna.

– Det hjälper inte att stoppa huvudet i sanden. Man vill kanske inte veta sådant man inte kan göra något åt. Men det är ju dumt att inte veta sådant man kan förhindra och som annars kan resultera i sjukdom och död, säger hon. – Vi har ju tyvärr en ganska förlegad syn där vi fortfarande tror att saker och ting är förutbestämda. Men idag vet vi att vi under vår egen livstid kan förändra vår genetik med hjälp av olika livsstilsfaktorer, som sedan dessutom nedärvs till våra barn och barnbarn.

– Varje svensk borde idag få veta att man med hjälp av dagens medicinska vetenskap och teknologi faktiskt kan se till att leva längre och med fler friska levnadsår. Och att du kan ”fånga sjukdomen innan den fångar dig”. Sen är det upp till var och en att avgöra om de vill investera i sin hälsa eller inte.

För en kostsam historia är det, om man ens har möjlighet. Det är inte billigt att testa sig hos SciLife Clinic. Minsta paketet går på elva tusen kronor och för den mest omfattande undersökningen får man punga ut med 57 000. Mouna Esmaelizadeh tycker att testerna är något som arbetsgivare bör ge sina anställda, och något företag kan använda för att konkurrera om att bli den mest attraktiva arbetsplatsen i framtiden.

Några risker för en utveckling mot ett mer hälsoelististiskt och sorterande samhälle, om arbetsgivare i framtiden kräver att en blivande anställd testar sig för att i detalj se vilka risker han eller hon har för ohälsa, ser hon inte. – Det kommer nog snarare vara ett krav som arbetstagaren ställer av arbetsgivaren i framtiden, säger Mouna och fortsätter: – När man inser att den egna hälsan inte är fullständigt förutbestämd, utan att man faktiskt kan ta makten över den egna hälsan tappar frågan sin mening. Man kan själv bestämma om man vill investera i sin hälsa och leva ett långt och friskt liv. Hon menar att det är rimligt både ur ett mänskligt och personligt perspektiv, som i ett företagsperspektiv att arbetsgivaren kräver att den anställde får genomgå en noggrann hälsoundersökning. Då kan man säkra dennes hälsa och därmed prestationen han eller hon kan göra på jobbet. – Det bör vara självklart att satsa på hälsan i varje företag där man vill vara framgångsrik. Och då räcker det inte med gymkort, massage och årliga hälsoundersökningar i den omfattning som det i regel görs idag.

Text: Karin Nygård
Euro Accident i samarbete med Passagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s