God hälsa viktigt för säkerheten på bygget

Byggbranschen har tuffa jobb. Att klättra på en byggställning kan vara rent av farligt för den som inte har de fysiska förutsättningarna. Annika Adolfsson, hälso– och friskvårdsansvarig på Skanska, tror att särskilt utbildade hälsoinspiratörer kan vara en lösning på problemet. 

 

De senaste åren har Annika Adolfsson jobbat med att ta fram strategier för hur det stora byggföretaget ska arbeta med hälsofrågor. Många som kommer hem från en dag på bygget eller i grusgropen vill helst sätta sig i soffan, berättar hon. De är trötta efter en lång och ofta fysiskt krävande arbetsdag. – Men det är ju just det de inte ska göra! Vi behöver få våra anställda att förstå att god hälsa är viktigt för att de ska orka klara av sitt arbete, säger hon.

Olycksrisken skjuter lätt i höjden om de anställda har lågt blodsocker för att de äter fel och dåligt. För att orka en dag på en byggstege måste man ha god kondition och man kan inte vara trött eller bakfull. Hälsan är i allra högsta grad en säkerhetsfråga.

En strategi som Annika Adolfsson har är att utbilda särskilda hälsoinspiratörer. Hittills har över 180 personer lärt sig om hur man kan jobba för att få sig och sina arbetskamrater friskare och piggare. Från utbildningsträffarna tar de sedan med sig strategierna hem till sina chefer och arbetsgrupper över hela Sverige. 

Det är förstås en utmaning att få innehållet att passa alla, menar Annika Adolfsson. Det kan vara fem gubbar på ett vägbygge eller 100 personer på ett husprojekt som inspiratören ska sprida kunskapen till. Men hon har sett resultat. I fjol anmälde 32 lag sig till Stafettvasan, medan det på andra håll ordnades träffar där man snackade och tog en bastu tillsammans. – Kreativiteten, att man har roligt och skapar en kamratskap på arbetsplatsen, är minst lika viktig för hälsan, tycker Annika Adolfsson. Men hon är också nöjd med de mer påtagliga resultaten av projektet:

– Sjukfrånvaron minskar. I de hälsotester vi gör ser vi att även konditionen börjar förbättras bland våra anställda. Att de faktiskt orkar jobba de åtta timmar om dagen de ska, istället för att vara slut efter sex timmar, är en enorm vinst för både individen och Skanska.  

Text: Karin Nygård
Euro Accident i samarbete med Passagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s