Haltar ditt hälsohjul?

Hälsa är mer än gymkort och joggingrundor, tycker journalisten, föreläsaren och tv-producenten Annika Dopping. Se över hela ditt hälsohjul och jobba tillsammans för att nå mål, är hennes råd för en friskare framtid.

Med armarna ritar Annika Dopping en stor cirkel i luften. Inför ett gäng hälsointresserade experter, chefer, idrottare och läkare samlade för en inspirerande lunch berättar hon om sin syn på välmående.

– För mig har hälsa fyra delar. Kropp, tankar, känslor och relationer är de tre första. Och en meningsfullhet, det existentiella är fjärde delen i hälsohjulet, förklarar hon.

– Vi måste våga se att människan är mer komplex än en kropp.

I årtionden har intresset för mänskliga frågor och hälsa följt Annika Dopping. Karriären började som reseledare och sjukgymnast, innan hon i början på 90-talet handplockades till tv-världen och blev en av våra mest folkkära producenter och programledare.

Vi hörs på telefon någon vecka efter att hon först berättat om hälsohjulet. När Annika är klar med att jaga ut en geting som irrat sig in i huset tar hon vid där hon slutade sist.

 Hälsa är så subjektivt. Man måste fråga sig, vad är välbefinnande för mig? Du kan vara helförlamad och tycka att du har hälsan medan en kroppsligt jättefrisk mår uselt.

Hon tror stenhårt på att många organisationer och företag skulle tjäna på bredda sin syn på hälsa. Ett kort på närmsta gym som jobbet betalar läker bara en fjärdedel av hälsohjulet.

– I grova drag, vissa mår bättre av att varva ner med mindfulness eller yoga, medan andra måste få upp pulsen, säger Annika.

För att få friska anställda måste företaget stötta den väg till hälsa som får individen att må bra, anser hon. Arbetsgivaren ska hjälpa till att se var hjulet haltar hos medarbetarna. Men huvudansvaret för vår hälsa ligger alltid hos oss dig eller mig, det är hon tydlig med.

– Vi är lite bortskämda med det i Sverige, att ansvaret alltid ligger hos någon annan, säger Annika.

Däremot finns det många vinster att göra med att jobba tillsammans mot mål, tycker Annika.

Man kan till exempel mäta hela företagets kollektiva resultat på olika hälsoområden, som stegräkning eller bättre matvanor. Går det bra för hela gruppen kommer även de som kanske i själva verket inte lyckats bidra till den bättre hälsan med på segertåget. 

– De blir peppade och alla blir vinnare. Det är ett sympatiskt sätt att jobba.

Text: Karin Nygård.
Euro Accident i samarbete med Passagen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s