Dina styrkor är nyckeln till din hälsa

När man gör det man är bra på, då mår man bra. Beteendemedicinaren och folkhälsovetaren Eva Forsberg Schinkler lever med ayurvedafilosofin tätt intill hjärtat och tror att en positiv inställning gör dig friskare. 
 

Missuppfatta inte. Eva Forsberg Schinkler är inte typen som förringar dåligt humör med kommentarer som “upp med hakan, problem finns inte, tänk bara positivt”. Hennes filosofi går på ett djupare plan. Fokus ligger alltid på de styrkor som vi alla besitter. 
  


Via ayurvedafilosofin, som är helt avgörande för hennes sätt att se på världen, har hon tagit fram metoder för att skapa välmående, både hos enskilda personer och grupper av människor. 
  


– Ayurvedan säger att vi ska leva i samklang med det som harmoniserar med oss som människor, att leva det liv vi är skapta för. Därför mår vi dåligt om vi stressar eller äter fel mat, förklarar Eva. 
  


Men den betonar också att vi är olika, har olika behov och är bra på olika saker. Och här kommer Evas styrkebaserade tankar in. 
  


– Jag vill expandera det goda, det starka. Om du mår dåligt finns det två sätt: Antingen frågar jag dig vad ditt problem är och fokuserar på det. Eller så frågar jag vad som trots allt är friskt, bra och fungerar? Och hur vi kan använda det för att få hela dig att må bättre? 
 


På samma sätt kan du få en bättre hälsa överlag genom att tänka igenom ditt liv. 


– Alla är bra på något. Ställ dig frågan: Vilka styrkor har du? Får du använda dina styrkor och talanger i din vardag? Kanske är det dags för förändring? En enkel lösning kan tyckas. Men att ändra sin egen inställning, eller kulturen på en hel arbetsplats är inte gjort i en handvändning. Därför krävs passion hos den enskilda individen, eller hos företagets ledare. 
 

– Man måste inspirera, tro på att det går och leva som man lär. Det gillar ens omgivning, man blir en förebild – och omgivningen följer efter! 
  


Vid nästa möte, ställ inte frågan ”Vilka problem måste vi ta itu med nästa vecka?”. Utred istället vad som trots allt fungerat bra, och hur ni kan använda teamets styrkor och talanger det för att få samma lyckade resultat och ännu hellre övetrträffa resulatet med nästa projekt, menar Eva. 
  


– Det laddar människor med energi!

Text: Karin Nygård
Euro Accident i samarbete med Passagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s